Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: Lenka Malinová   www
Na seznam kategorie

Článek od naší čtenářky

Skandinávský sen
Na návštěvě u Sylvie a Paula
Článek od naší čtenářky
Přidat do stylu

Bydlení v Dánsku aneb článek od naší čtenářky Lenky Malinové

 

Přečtěte si několik rad od Lenky Malinové - naší pravidelné čtenářkya blogerky, která má bydlení v Dánsku zažité na vlastní kůži.

 

Dánské interiéry patří mezi typické příklady skandinávského designu. Tato proslulá kombinace slov vzbudí v leckterém z nás zájem a pozornost. Skandinávské bydlení je charakteristické svou jednoduchostí,  funkčností, promyšleným designem a čistými liniemi. Všudypřítomná je také elegance a důraz na ručně zpracovaný nábytek a doplňky. To všechno doplňuje světlo, které je tady ve Skandinávii velmi důležité. Zemité tóny, přirozený výběr materiálů a minimalistické ornamenty. To je Skandinávie. Víte, jak si vytvořit podobný domov i u vás doma, aniž byste se museli stěhovat tisíce kilometrů daleko? Inspirujte se!

Podlahy
Koberce ode zdi ke zdi v Dánsku nehledejte. Pravé skandinávské interiéry se pyšní světlou dřevěnou podlahou.

Barvy
Neotřelou klasikou bývají pro většinu skandinávských interiérů tradiční kombinace bílé a světle šedé barvy, které doplňují modré textilové doplňky.

Volba materiálu
V tomto případě padá výběr především na dřevo, kterého není ve skandinávském interiéru nikdy dost - a to nejen v podobě podlah a nábytku. Víte, jak přidat interiéru na útulnosti? Vsaďte na dřevěné obložení! Šedé barvy vám zase pomohou s neutralizací žlutých tónů borového či dubového dřeva.

Funkčnost
Typický skandinávský interiér je nejen pěkný na oko, ale je především funkční. Každý detail je promyšlený, vše má svůj smysl a význam - od prosté židle až po umístění a dopadu světla.

Nábytek
Na trhu je k dispozici spoustu jedinečných kousků od těch nejlepších designérů. Již dlouho ale neplatí pravidlo - 'čím dražší, tím jedinečnější'. Skandinávský design je teď dostupnější než jindy a jediné, co si tak musíte pohlídat, je kvalita. Sníte o dokonalé bílé posteli, která je inspirována padesátými lety? Židli, která vzbudí pozornost každého příchozího hosta? Inspirujte se tvorbou Hanse Wegnera, Lavara Aalta nebo Arne Jacobsenové. Jejich tvorba je totiž nestárnoucí a dokonale zapadá do interiéru moderní domácnosti.

Kouzlo krbu
Skandinávské zimy bývají intenzivnější, než tady v Česku. To je také jeden z důvodů, proč má většina severských domů krb či kamna. Ta jsou nejčastěji umístěna v rohu obývacího pokoje - ať už se jedná o ta klasická, a nebo ta více renesanční.

Eco-friendly
Dánové jsou velmi inovativní i co se problematiky ekologie týče. Záleží jim na životním prostředí a uvědomují si tak svoji zodpovědnost. Propracované izolace a střechy, které ušetří peníze za topení, se stávají standardem při stavbě nových budov a domů.

Méně je více
Toto pravidlo platí hlavně v případě doplňků, kterých mají Dánové v porovnání s Čechy mnohem méně. O to více se ale zaměřují na kvalitu a originalitu - květiny, kovové svícny a nápadité přehozy. To je kouzlo dánského „Hygge“. 

Autor fotografií:

https://dekolehti.fi/



Diskuze

Články

 

Obložení stěny po francouzsku

dřevěná stěna ve francouzském stylu šedá obložení dřevěné

 

Jak se bydlí podle Marie Flanigan

Jak bydlí úspěšná interiérová designérka? Podívejte se!

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)