Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Zahrada nebo umění?

Znáte barvy letošní sezóny?
Netradiční obklady
Zahrada nebo umění?
Přidat do stylu

Ve většině kultur je zahradní architektura považována za umění. Zahrada je vnímána jako samostatné a originální umělecké dílo a vyjádření osobnosti majitele. Přesvědčte se i vy, že zahradnictví nezačíná a nekončí pouhou údržbou zahrady, vytrháváním plevele, zaléváním a okopáváním zeleniny. Navrhování a tvorba stylové zahrady může být vzrušující a zábavná hra s dřevinami, trvalkami, motýly, volně žijícími živočichy, barvami, světly a stíny.

I když se to mnohým může zdát jako zbytečná a nepochopitelná práce, zahradnictví takřka odnepaměti znamenalo víc než jen okopávání záhonků nebo roubování ovocných stromů. Zvláště movitější lidé si vždy pořizovali zahradu především k dekorativním účelům, a samozřejmě také jako relaxační zónu ke svému bydlení.

Božská krása zahrad a vinic antického Středomoří

V představách starověkých Egypťanů byly krásné zahrady spojeny s jejich božstvy. Pokud byli bohové spokojeni a v dobrém rozmaru, dařilo se také květinám, stromům a keřům. Zahrady Egypťanů byly osázeny především sedmikráskami, růžemi a kosatci, a protože nápojem bohů je víno, nemohly chybět ani vinice obtěžkané hrozny. Zahrady ve starém Řecku a Římě zase hýřily pestrými barvami a obšťastňovaly návštěvníky omamnou vůni levandulí, lilií, hyacintů a krokusů.

Okrasné zahrady představující umění jsou známy především z Japonska, kde je zakládali samurajové nebo zenoví mniši. Ti se cvičili ve zvláštní dovednosti aranžování květin –tzv. ikebana.

Zahrady v moderních interiérech – jednoduché a praktické

Současné moderní zahrady se s těmi z antického středomoří dají jen těžko porovnávat.Vzhledem k tomu, že pozemek okolo rodinných domů je podstatně menší, jsou vzniklé zahrady jednodušší a více se zaměřují na praktičnost.  Ale i ten, kdo nevlastní rodinný domek si může dopřát osvěžující dotyk přírody a vůni květin – stačí postavit na římsu květináč nebo zavěsit ke stropu košík s květinami.

Zahrádkaření je vlastně jedním z nejstarších řemesel. Každý, kdo pěstuje jen tak pro radost alespoň pár květin, je pokračovatelem japonských a římských zahradnických mistrů. V zahrádkaření můžete skvěle uplatnit svou přirozenou tvořivost a smysl pro styl a eleganci. Nechte se zlákat a pusťte se do toho!

 

Mohlo by vás zajímat

Moderní nábytek pro váš exteriér

Armani – luxusní interiér

Hlavní důvody, proč si vybrat dubový nábytek

Stylové bydlení v bílé

Foto by: patricksmithphotography.com, sallischandler.co.uk



Diskuze

Články

 

Smyslně a elegantně!

Nádherný švédský byt s luxusními doplňky

 

Jak se bydlí v podkroví

Moderní bydlení ve dvou patrech

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)