Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Francouzský venkov neboli Provence

Jak v interiéru stylově schovat televizi
Znáte barvy letošní sezóny?
Francouzský venkov neboli Provence
Přidat do stylu

Francouzský venkovský styl neboli Provence

Tradice francouzského dekoru sahá až do období kolem roku 1800. Tehdy se začal na francouzském venkově prosazovat styl odlišný od tónu, který udávala Paříž jakožto kulturní, politické, a také estetické centrum země. V 19. století se začíná naplno prosazovat samostatný styl, který více vyhovoval potřebám venkovského bydlení.

Francouzský venkovský dekor je spojen hlavně s Provence, kouzelnou oblastí jihovýchodní Francie při pobřeží Středozemního moře. Typickými znaky jsou rustikální ráz interiéru, podlahy z tvrdého dřeva nebo terakotových dlaždic, příslušenství z tepaného železa, jemné tkaniny a starožitného nábytku. Francouzský venkovský dekor je příjemný a lehce nostalgický styl. Je to styl, který vás přenese do idylických časů života předešlých generací.

Barvy inspirované přírodou

Pro provensálský styl jsou typické svěží a pestré barvy květin. Proto se můžete setkat s různými odstíny zelené a červené, ale také žluté a hořčičné, levandulové nebo nebesky modré. Chytře zvolené barevné kombinace a vzorce mohou přidat další rozměr místnosti, kterou lze podle potřeby buď zvětšit, nebo naopak zmenšit. Obecně platí, že světlejší barvy opticky zvětšují, kdežto sytější odstíny mají opačný účinek. Za zmínku stojí fakt, že čistě bílá není ve francouzském venkovském dekoru nijak žádanou barvou, naopak se její užití rovná jistému faux pas. Milovníci bílé však mohou sáhnout po jejich odstínech a zvolit např. slonovinovou barvu.

Většinou však bývají barvy v provensálském interiéru spíše světlejší, teplé a ležérní. Nábytek zachovává přirozené odstíny dřeva, nebo bývá jen lehce mořený. Tím příjemně kontrastuje se stěnami a plochami, které nesou pestré barvy z palety okolní přírody: blankytně modrou jako nebe, zelenou jako louka či les nebo oranžovou, rudou a rezavou jako obloha při západu slunce.

Nábytek musí být ležérní a lehký

Francouzský nábytek i textilie se do podoby, v jaké je známe dnes, vyvinuly přibližně v období posledních 300 let. Typickými rysy venkovského nábytku jsou jednoduché vzory na lehkém mořeném dřevě, většinou dubu nebo jilmu, proto působí jednotlivé kusy v celém interiéru velmi svěže a ležérně. Domy s vestavěnými dřevěnými trámy a parketovými podlahami vykazují samy o sobě přirozenou symetrii, kterou vhodně zvolený nábytek ještě umocní. Na francouzském venkově můžete vidět krásné staré almary, velké stoly, židle s opěradly, lavice, truhly, knihovny, skříně a příborníky. Venkovský dekor představuje ideální kombinaci elegance a rustikální tradice.

Tkaniny jsou pestré i vybělené sluncem

Francouzský venkovský dekor hojně využívá především vlněné příze. S pomocí několika stehů tak vytvoříte krásné ozdobné dečky a koberečky. Velmi rozšířeným prvkem jsou barevné tkaniny vybělené sluncem nebo látky s květinovými vzory, které se mohou použít jako záclony do oken. Výsledek bude působit velmi venkovsky, a přitom útulně a stylově.

V ložnicích můžete využít přehozy s květinovými vzory, staré tapiserie, pestře zbarvené prošívané přikrývky a starožitné ložní prádlo s krajkami. Rozhodně neuděláte chybu, pokud celý interiér vyzdobíte textiliemi s kostkovanými, pruhovanými a květinovými vzory a motivy.


 

Foto by: www.flamant.com, www.kateforman.co.uk



Diskuze

Články

 

Jak se bydlí podle Diega

moderní bydlení podle brazilského designéra je praktické, barevné a neotřelé

 

Interiér plný stylu a umění

Design a moderní umění v dokonalé dvouhře

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)