Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Klasické americké koberce ozdobí i moderní interiér

Jeden dětský pokoj = čtyři snadná řešení
Romantický domek pro malé slečny
Klasické americké koberce ozdobí i moderní interiér
Přidat do stylu

Možná vás překvapí, že koberce a koberečky nebyly ještě na počátku 17. století podlahovými krytinami. Byly považovány za cenný majetek, dovezený s velkými náklady z Belgie, Francie či Nizozemí, nebo dokonce až z Blízkého východu, a po takové vzácnosti se přece nesluší šlapat. Zavěšovaly se po způsobu gobelínů na stěny, nebo sloužily jako přehozy přes postel či ozdoby rozložené na desce stolu. Podlahy v kuchyních, jídelnách a salonech bývaly místo koberců pokryty nasypaným pískem, což tehdejší hospodyňky považovaly za velmi praktické. Každé ráno se jednoduše odstranily skvrny od tuku a vosku, stékajícího ze svíček, a tím byl úklid podlahy vyřešen.

I z nepotřebných látek a hadrů můžete vytvořit stylový koberec

V koloniální éře toužili přistěhovalci ve svých domácnostech po stejných orientálních kobercích, které se staly velmi populární nejdříve v Anglii a posléze v celé Evropě. První podlahové krytiny, které američtí kolonisté mohli sami vyrábět, byly rohože z rákosu. Látkové, přesněji řečeno hadrové koberce se brzy staly velmi oblíbenými a nahradily původní rákos. Hadry všeho druhu, které byly právě k mání, se různě posešívaly dohromady do dlouhého koberce.

Ještě později se používaly oboustranně tkané koberce. I dnes si můžete velmi snadno ušít stylový koberec ze starých, roztřepených oděvů a látek. Stačí posešívat dva pásy o délce asi 50 cm hrubými okraji dovnitř a doplnit jednoduché lemování s třepením. Začátek bude umístěn do středu takto vzniklého koberce, který bude ve výsledku kruhový nebo oválný. Těmto kobercům sluší nejlépe klasické pestré zbarvení a vzhledem k tomu, že stále plní také funkci malých koberečků – tedy ozdobnou – nemusíte si dělat starosti s tím, že nepokrývají celou plochu podlahy, ale jen její část.

Háčkované koberce si podmanily Severní Ameriku

Háčkované koberce jsou skandinávského původu a dříve, než zdomácněly v Severní Americe, se staly oblíbenými v Anglii. V koloniích si bílí osadníci velmi rychle oblíbili koberce z pásů hadrů, řezaných na šířku půl až dva centimetry a válcovaných. Nicméně vhodnějším materiálem se ukázala vlněná příze, kterou je lehčí zpracovat. Juta nebo plátno se natáhly na dřevěný rám, kde se za pomoci velké háčkovací jehly se zahnutou špičkou vytvořil klasický háčkovaný koberec, většinou obdélníkového nebo čtvercového tvaru, jak jej známe z původních amerických domácností. O oblibě těchto stylových koberečků nejlépe vypovídá fakt, že právě jejich háčkování se stalo na dlouhou dobu nejrozšířenějším řemeslem v evropských koloniích Nového světa. Nechejte se jimi inspirovat při výzdobě svého interiéru!

Kam dál?

Anglický venkovský styl čerpá inspiraci z přírody

Hlavní důvody, proč si vybrat dubový nábytek

Luxusní bydlení jako v hotelu

Půvab dřevěných interiérů

 

www.plowhearth.com



Diskuze

Články

 

Inspirujte se francouzským stylem bydlení

Inspirace francouzskou Bretagní

 

Konzervativní styl nemusí být nuda!

Letní interiér v konzervativním stylu

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)