Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Skandinávská židle - na první pohled jiná než ostatní

Klepadlo – italská klasika v designu dveří
Motivy květin se vracejí aneb hippie styl je zpět
Skandinávská židle - na první pohled jiná než ostatní
Přidat do stylu

Skandinávský styl začíná tradičními jídelními židlemi

Kdo by nechtěl stolovat stylově a příjemně? V klidu si popovídat s přáteli, vypít s nimi voňavou kávu, ochutnat ovocný koláč nebo jen tak od stolu pohodlně koukat, jak hospodyně vaří? Kromě dostatečného jídelního stolu je k takovému posezení zapotřebí i kvalitní, moderní a pohodlná židle. Nedržte se při zdi a vytvořte ze své jídelny útulné místo ve vaší domácnosti, ve kterém se vaši přátelé a známí budou cítit jako doma! Dopřejte jim, aby se během pohoštění, potěšili dokonalým skandinávským stylem, poctivým nábytkem a zdravými přírodními materiály. Přečtěte si několik rychlých a jednoduchých tipů pro vytvoření skvělého jídelního koutu, inspirovaného severskými zeměmi.

Světlé barvy působí vážně a seriózně

Pro nábytek ve skandinávském stylu jsou typické střízlivé, vážné a seriózní barevné tóny. I když jsou světlé a pastelové, nepůsobí chladně - naopak, tyto odstíny dokážou vhodně zjemnit šeré a temnější místnosti, zvláště pak, pokud jsou skombinované s tmavými dřevěnými podlahami, přírodními textiliemi a vintage dřevem.

Skandinávský retro design – oblouky a zakřivení

Osvědčený způsob, jak docílit žádaného retro vzhledu u židlí, je výběr kouskůy se zakřivenýma nohama nebo opěradlem. Nohy se často zužují směrem k podlaze. Dřevo je vůbec typickým materiálem, hlavně ve Švédsku, nejen v interiérech jídelen, ale také v ložnicích, kde přispívá k umocnění severské atmosféry pohody a přirozené elegance. Tento styl však nevylučuje použití kovů nebo plastů. Pokud ale patříte mezi vyznavače tradičního skandinávského stylu, je pro vás místo moderních experimentů nejvhodnější klasický nábytek s ohýbáním a obloukovými tvary.

Ladné linky na jídelních židlích v odstínech smetanové, bílé, šedé, světle žluté nebo azurové odkazují sice k historii a prověřené tradici skandinávských interiérů, ale dokážou zároveň působit nadčasově. Pokud se vám zdá design kvůli uměřeným barvám židlí příliš přísný, nic vám nebrání oživit atmosféru pomocí textilií s květinovými vzory. Typický švédský nábytek dokáže také opticky zvětšit prostor místnosti.

Jídelna ve skandinávském stylu – ledová perla mezi interiéry

Skandinávský styl má svá specifika a staví na vznešené, solidní eleganci všech prvků, v prvé řadě nábytku. I pěkný, poctivý stůl z teplého třešňového dřeva se čtyřmi židlemi se může lehce stát dominantou každé místnosti – ale uznejte sami, že skandinávská jídelna s křišťálovým lustrem, světlou podlahou a bílou zdí, uprostřed níž stojí pyšně smetanově tónovaný stůl a židle s obloukovýma nohama, to je přece něco výjimečného!  A protože jídelna má v interiéru každé domácnosti nezastupitelnou funkci a tvoří zcela zvláštní kontaktní místo, měli byste jejímu designu věnovat výjimečnou péči. Zkuste se tedy inspirovat právě klasickým skandinávským stylem a začněte třeba židlemi!  


 



Diskuze

Články

 

Úchvatná moderna v podkroví

Atypické řešení podkrovního bytu

 

Designérka Tine Kjeldsen

skandinávská designérka zařizuje bílý a černý interiér

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)