Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Zelený trend v interiérech

Pomoc designera
Tipy na stolovani v asijském stylu
Zelený trend v interiérech
Přidat do stylu

Eco friendly

Je to jistě skvělá zpráva – „zelená“ se stala řečí měst. Křičí na nás z kabátů a triček, kalhot a košilí, každé ráno ji snídáme ve formě cereálních lupínků, pouštíme si ji do sluchátek, umýváme si s ní vlasy. Lidé se chtějí obklopovat zdravými alternativami. Proč si tedy nepořídit „zelený“ nábytek? Dobrou zprávou je, že existuje mnoho inovativních cest, které počítají s dopadem našeho počínání na životní prostředí a zároveň dokáží vytvořit stylový interiér. Jestli to o něčem platí na sto procent, je to právě eko nábytek.

Zdravý a „zelený“ nábytek není samozřejmě jen záležitostí stylu, barvy a designu. Je dobé posuzovat celou věc komplexně a zvažovat bezpečné a fungující alternativy. Žijme opravdu ekologicky!

Pojďme se zamyslet nad několika základními věcmi: Jedno z nejpoužívanějších slov v diskusích o ekologii je termín „udržitelný“. Trendem dneška je rozvoj, který uspokojí potřeby současné generace, aniž by bylo ohroženo uspokojování potřeb generací budoucích. Jak to souvisí s interiérovým stylem? Můžeme bydlet elegantně, a přitom „zeleně“? Přečtěte si několik užitečných tipů.

Pokud dáváte přednost kuchyni ve venkovském stylu, používejte certifikované dřevo jak na nábytek, tak i na podlahy a pracovní desky. 

 

Dřevo – ideální materiál pro moderní interiér

Z hlediska udržitelnosti je materiálem pro současnost i budoucnost jednoznačně dřevo. Ačkoli se kácení stromů stalo pro mnohé lidi symbolem ničení přírody, osvícenější pozorovatelé dávno vědí, že právě rozumně vedené lesní hospodářství je správnou cestou k udržitelnému rozvoji. Dřevo patří k nejvýznamnějším obnovitelným zdrojům na Zemi a na rozdíl od výrobků z chemických sloučenin a syntetických plastů, které životní prostředí soustavně ničí, nabízí dřevěné materiály zdravé a komfortní využití stále novým generacím. Také při tvorbě moderního interiéru mohou hrát dřevěné materiály hlavní roli, a to nejen ve formě masivního nábytku, ale také v podobě stylových doplňků.

Zelený životní styl je zábava

Nejdříve si však přečtěte několik rad a tipů, jak učinit zelenější nejen váš domov, ale celý životní styl. Ano – lepší je „zelenat“ postupně! Než se pustíte do inovace interiéru v souladu s ekologickými trendy dneška, zkuste si osvojit pár jednoduchých zásad:

·         hledejte a kupujte ekologické výrobky – nelitujte času ani námahy!

·         recyklujte, recyklujte, recyklujte!

·         zkuste to bez balené vody – ta z kohoutku je stejně kvalitní a je bez plastů!

·         snižujte spotřebu energie!

·         využívejte obnovitelných zdrojů energie!

·         pokud si pořizujete auto, vyberte si pouze energeticky efektivní vozidlo!

·         minimalizujte energetický odpad (počítače, mobily apod.)!

Přesvědčte se, že není třeba si ekologické chování ošklivit – zelený životní styl neznamená, že se váš život změní v nikdy nekončící maraton otravných povinností. Zkuste to nejdříve v malém – to platí i pro změnu vašeho interiéru do eko stylu. Co takhle začít s jedním pokojem v domácnosti? Uvidíte, že to není nic těžkého a bude vás to bavit!

Nezapomeňte na to, že i linoleum je vysoce přírodní materiál.

 

Ekologie a styl – není to protimluv?

Pokud si představujete „zelený“ interiér jako nehostinné místo, připomínající spíš horský srub než moderní domácnost, jste úplně vedle. Naopak – ekologické materiály v interiéru vytvoří nejen útulný, ale především vysoce originální, stylový a elegantní domov. Vyzkoušejte třeba trendy v čalounění nábytku a pochopíte, že „zelené“ materiály zdaleka nemusejí mít jen podobu potahů z khaki pytloviny. Využijte organickou bavlnu nebo konopí, zapojte svou fantazii a užasněte, jak útulný, a přitom dynamický a moderní váš interiér může být.

Pusťte se do kreací a kouzel s recyklovanými materiály a látkami, které se stávají opravdovými hitem v interiérovém designu. Na trhu dnes existuje celá řada výrobků z čistě přírodních materiálů - vyberte si z nepřeberného množství vzorů, motivů a barevných variant a vytvořte svůj interiér z produktů, které nesou certifikáty kvality a zdravotní nezávadnosti a neobsahují žádné jedy, karcinogeny ani jiné škodliviny.

Recyklace věcí je jedna z nejekologičtějších metod. Novou funkci můžete dát starým trámům i kino sedačkám.

 

Při hledání nejvhodnějšího ekologického nábytku nelze samozřejmě podceňovat otázku výrobních materiálů. Pamatujte, že lepidla, povrchové úpravy, nátěry nebo voskování, to vše může být také zdrojem nežádoucích látek.

Největší odměnou za pečlivý výběr „zeleného“ nábytku, doplňků a dekorací bude nejen pobyt v překrásných, stylových interiérech, ale také vědomí, že jste přispěli k ozdravění životního prostředí.

Co by Vás mohlo ještě zajímat?

Půvab dřevěných interiérů

Oáza klidu v Zen stylu

Interiér v duchu principu Zen

Netradiční jídelní stůl

Mozaika v eco kuchyni

 

Foto by: housetohome.co.uk



Diskuze

Články

 

Velké bydlení v malé garsonce

garsonka s ložnicí

 

Jak si kdo prostře, tak se nají

Slavnostně prostřený jídelní stůl

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)