Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Jednoduchá pravidla country stylu

Jak vystavit sbírku?
Po čem děti touží
Jednoduchá pravidla country stylu
Přidat do stylu

Někteří lidé si pletou country dekor se sbírkou starého nepořádku. Naplňují své domy dekorativními předměty v domnění, že tak navodí dojem country. Je to vcelku pochopitelné, na světě je přece tolik krásných věcí, které musíte mít. Ale při dekorování v country stylu by mělo jít především o funkci předmětů. Jste mnohem blíže u cíle, pokud se obklopíte zároveň krásnými, tak i funkčními předměty. Country styl je velmi zábavný a ještě zábavnější je, když staré věci opět začnou sloužit.

1. Nádobí       

Venkovský styl si žádá trošku „zašlého“ nádobí. Pokud vám po babičce žádné nezbylo, zajděte do místního starožitnictví a po nějakém kousku se poohlédněte. Zkuste najít hlavně nádobí oblých tvarů, z těžkých materiálů jako je keramika a porcelán. Potlučenost je vítaná a dodá vašemu venkovskému stylu šarm. Vybírejte a shromažďujte pouze kousky, které se vám opravdu líbí. Ve venkovském stylu nezáleží na tom, zda jsou z jedné kolekce, fakt, že se vám líbí, je už spojuje dohromady.

2. Květiny z luk a lesů    

Velký puget lučních květů bude „hvězdou“ každého venkovského interiéru. Luční květy vypadají mile v kombinaci s trávou a listím. Kouzlo takového pugetu spočívá v nahodilosti, proto nebuďte precizní a neskládejte květy vedle sebe jako v květinářství. Mixujte malé květy s velkými, dlouhé s kratšími. Modernější cesta venkovského pugetu spočívá v jednodruhovosti květin. Můžete např. natrhat květiny do tří váz, postavit je vedle sebe na okno, ale každá váza bude obsahovat jiný druh květiny.

 3. Ovoce  

Barvy ovoce přinášejí přírodní vzhled. Nemusíte mít zrovna stylovou mísu na ovoce, použijte jakoukoliv misku nebo talíř s ubrouskem a naplňte ho ovocem. Vlastně ani pokaždé nepotřebujete velkou nádobu pro tento styl dekorování, postačí když:

  • Vezmete pár krásně vybarvených jablíček a položíte je na parapet okna nebo krbovou římsu
  • Na malý talířek položíte jasně červené šípky
  • Promícháte pár hrstí různých ořechů a spolu s louskáčkem je necháte ve velké míse na stole

 4. Lněné látky 

Žádné starožitné zdobené poklady z drahých obchodů (zapomeňte i na luxusní „home decor“ řetězce), zkuste znovu recyklovat bílé, krémové nebo žlutohnědé látky z bavlny a lnu (květinové, kostičkové a proužkové motivy budou také dobře vypadat). Čím hrubší tkanina, tím lépe. Podle potřeby můžete látku potřísnit skvrnami od čaje nebo ji naopak vybělit. Sešijte si patchworkové přehozy a polštáře, pod vázu s květinou položte vyšívanou dečku. Pokud máte dostatek času, můžete ji obháčkovat krajkou.

5. Zakryjte ve svém domě High Tech 

Moderní zásuvky, super rovné linie, povrchy s leskem nejdou s country stylem dost dobře „ruku v ruce“. Snažte se je co možná nejvíce skrýt.

6. Dřevo je dřevo

Dřevo je základním prvkem pro dekorování v country stylu. Zvažte použití nenáročných dřevěných kuchyňských předmětů, obrušte a navoskujte starý dřevěný nábytek. Recyklujte staré dřevo například tím, že si vytvoříte jednoduchý věšák na kabáty.

7. Fotografie

Výtvarné umění je poměrně moderním prvkem v dekorování. V dřívějších dobách visely na stěnách obrazy s motivy svatých nebo zesnulých předků. Málo lidí si mohlo koupit pravé olejové malby, ale většina z nich si mohla dovolit pořídit fotografie nebo tiskoviny.

Možná nechcete na vašich stěnách obrázky svatých nebo předků, vždycky můžete použít černobílé fotografie namísto plně kolorovaných. Vypadají mnohem autentičtěji v případě country dekorování.

Mohlo by vás zajímat

Kuchyně inspirovaná francouzským venkovem

Půvab dřevěných interiérů

Motivy květin se vracejí aneb hippie styl je zpět

Klasické americké koberce ozdobí i moderní interiér

 

Foto by: homeandcottage.no, cathkidston.co.uk, knightkitchens.com, veselajehlicka.cz



Diskuze

Články

 

Excentrický byt s designovým nábytkem

Moderní a elegantní interiér plný dokonalých designových kousků

 

Dětský pokoj 4x jinak

Několik snadných variant dekorování dětského pokoje pro nejmenší

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)