Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Klepadlo – italská klasika v designu dveří

Dívejte se na svět přes růžové brýle!
Skandinávská židle - na první pohled jiná než ostatní
Klepadlo – italská klasika v designu dveří
Přidat do stylu

Klepadlo – klasika v designu dveří

Mezi interiérovými dekoracemi hraje nejdůležitější roli první dojem, a proto i design dveří by tomu měl odpovídat. Klasické italské dveřní klepadlo je jednou z lákavých, a přitom dostupných možností, jak vdechnout vašim dveřím krásu a eleganci. V tomto doplňku se ideálně snoubí vkusný styl, inspirovaný historickou tradicí, s praktičností. Možnost zaklepat na dveře „starodávným“ způsobem je navíc pro návštěvníky mnohem atraktivnější než fádní stisknutí elektrického zvonku.

Italská klepadla – vznešený polibek historie v moderním interiéru

Italská klepadla bývala vyrobena většinou z litiny bronzu a mosazi a nalezneme je ve starých domech po celé Evropě. Jejich prapůvod sahá pravděpodobně až do antického Řecka a historie s nimi spojená není rozhodně nijak idylická. Tehdy se totiž kroužků na dveřích užívalo tak, že k nim byl řetězem připoután otrok, který měl za úkol otevírat případným návštěvníkům. Jak šel čas, měnily kroužky ve dveřích svou funkci a stávaly se stále více oceňovanou dekorací. Italská klepadla hrají mezi ostatními designovými ozdobami podobnou roli jako broušený diamant mezi drahokamy. Snoubí se v nich impozantním způsobem přirozená krása vzácných materiálů s dokonalou řemeslnou zručností. Tato dveřní klepadla nalezneme po celé Itálii, ať už na hradech, zámcích, chrámech nebo soudních budovách.

Lví hlava vdechne dveřím magickou přitažlivost

Velké množství klepadel má tvar lví hlavy, která svírá v tlamě kruh. Tyto nádherné dekorace jsou k vidění např. v Miláně, Florencii, Benátkách, Neapoli a dalších městech, která tvoří kulturní, historickou a architektonickou pokladnici Evropy.

Někteří historikové věří, že tento symbol mohl mít co do činění s konkrétním klanem nebo dynastií, jiní se kloní k názoru, že lví hlava vykonává funkci opatrovníka či strážce, podobně jako sochy lvů po celé Itálii. Svou roli zřejmě sehrála i křesťanská tradice a symbolika, podle které se okřídlený lev umisťoval na dveře jako ochrana domu a jeho obyvatel. Lev jako symbol moci a síly vdechne okouzlující a atraktivní esprit, který se pojí s architekturou italských vil a paláců, i dveřím a vratům dnešních staveb. „Lví“ klepadlo můžete výborně využít na dveřích vily i bungalovu, ale skvěle s ním ozvláštníte i dveře obyčejného bytu.

Přehled nejčastějších klepadel podle tvaru a materiálu

Prostý kruh na základní desce: Jedná se o dveřní klepadla tvořená jednoduchým kovovým kroužkem. Tento kroužek může být instalován do ozdoby ve tvaru lví hlavy, malé rozety (růže), lidské ruky nebo podobné dekorace. Tato klepadla jsou většinou vytvořena z litiny a vykazují robustní konstrukci.

Ozdobný kruh na základní desce:  Zde hrají ústřední roli zdobené vzory, jako jsou masky, andělíčci, harfy, různá hadovitá stvoření apod. Častěji je vyroben z bronzu a mosazi, protože tyto slitiny umožňují vytvářet složitější konstrukce.

Ozdobte své dveře staroitalským klepadlem nebo zdařilou replikou

Originální stylovou dominantu, kterou představuje italské dveřní klepadlo, je možné získat poměrně lehce i dnes. Lze je zakoupit v obchodech s kuriozitami v Itálii nebo objednat online. Na trhu jsou k dispozici původní, originální staroitalská klepadla, za která ovšem zaplatíte poměrně vysokou částku, a navíc je jejich instalace o trochu složitější než u reprodukcí. Repliky historických klepadel, které seženete za mnohem menší peníze, přitom svou funkci praktické pomůcky, ale hlavně nápadité interiérové dekorace splní stejně dobře.

 

Inspirujte se:

Armani – luxusní interiér

Hlavní důvody, proč si vybrat dubový nábytek

Moderní designové bydlení s etno prvky

Klasické americké koberce ozdobí i moderní interiér



Diskuze

Články

 

Interiér plný stylu a umění

Design a moderní umění v dokonalé dvouhře

 

Jak využít interiér s vysokými stropy

Inspirujte se využitím vysokých stropů

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)