Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Kouzlo francouzské ložnice

Jsem jiná než ostatní, jsem extravagantní
Červený perský koberec je zpět!
Kouzlo francouzské ložnice
Přidat do stylu

Ložnice ve francouzském venkovském stylu

Co zajisté neuvidíte ve francouzských venkovských ložnicích, jsou bohatě zdobené postele v tmavých odstínech, které jsou překryté těžkými damašky a brokáty. Venkovská ložnice ve francouzském stylu je vždy zařízena vzdušně a prostorně. Interiér je uspořádán tak, aby sluneční paprsky zajistili dostatečný přísun světla v místnosti.

I když je venkovská ložnice charakterizována především jednoduchostí, neznamená to, že se při jejím dekorování máte uchýlit k odříkání a asketismu. I v jednoduše zařízené místnosti se můžete cítit báječně a pohodlně navzdory tomu, zda je velká nebo malá.

Přirozeně platí, že nejdůležitějším prvkem v ložnici je postel. A protože Francouzi milují komfort a rozkoš, je postel také tím největším prvkem v místnosti. Na druhé straně je však upravena tak, aby harmonicky splývala s  ostatními předměty a nepřevládala nad nimi. Rám postele je většinou vyroben z kovu nebo ze dřeva, může být jednoduchý a hladký nebo přikrášlený ornamenty. Do venkovských interiérů jsou vhodné i jednoduché postele s nebesy.

Čelo postele je lehce zaoblené a svým tvarem koresponduje s ostatním nábytkem v ložnici, bývá většinou ze dřeva nebo je vyplněné či lemované textilií.  Používají se i samostatné ornamentální prvky, připevněné ke zdi. Existuje nekonečně mnoho variací těchto ornamentů. Může jím být stejně tak starý kus dřevěného obložení, tak i fragment kovového plotu, sádrového ornamentu, oblíbeného obrazu, zajímavé tapety nebo volně visící lněný závěs.

Postele dekorované ve francouzském venkovském stylu mají často zavěšené dekorativní textilie. Některé splývají symetricky do oblouku od shora až dolů na zem, jiné jsou přehozené volně. V každém případě působí lehce a to i proto, že jsou většinou lněné nebo mušelínové.

Na světě snad neexistuje jiný národ, který by si tolik potrpěl na dekorování postele tak, jak to vyžadují Francouzi. Kromě stylu postele, je pro Francouze velice důležitý výběr povlečení, polštářů a přehozů v různých velikostech. Francouzský venkovský styl má jasná pravidla. Na prvním místě při vybírání materiálu je len. Lněné povlečení může být nové i staré, zakoupené v některém z mnoha antik obchodů. Povlečení je často bez vzoru nebo s jemným proužkem nebo kostičkou. Přehozy mohou být bez čisté, jednoduché, bez vzoru, ale i prošívané nebo patchworkové.

V ložnici ve francouzském venkovském stylu nehledejte důmyslné šatní systémy ukryté ve zdech nebo v samostatných místnostech. Naopak, ložnice je vybavena velkou „almarou“ a podle pravidel je natřena barvou v jemných pastelových tónech.

Závěsy v oknech neplní praktickou funkci, jsou spíše dekorativním, jednoduchým prvkem. Jejich lehkost je docílena výběrem vhodné textilie, zejména lnu, bavlny a mušelínu. Mnohem používanější jsou oblíbené velké dřevěné okenice.

Ložnice je také pravděpodobně jedinou místností (v duchu francouzského venkova), kde tapeta je přijatelnou možností pro dekoraci stěn. I přesto, že existuje mnoho krásných romantických, květinových vzorů, tradiční malba zůstává tím nejpopulárnějším způsobem pro dekoraci stěn. Výběr barevných tónů se omezuje na jemné, světlé, odstíny, které dokreslují harmonii a eleganci tohoto romantického stylu. Ovšem, kde jinde najít francouzskou romantiku než v ložnici?

 

Přečtěte si také:

Bytové doplňky v provensálském stylu.

Francouzský venkov neboli Provence.

Lisovna oleje přeměněna v moderní dům.

Kuchyně inspirovaná francouzským venkovem.



Diskuze

Články

 

Jednoduše, ale stylově!

Přivítejte jaro ve skandinávském interiéru!

 

Luxusní italský design není jen moderna

Objevte originální interiéry, které u svých sousedů nenajdete

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)