Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: Deee   www
Na seznam kategorie

Výjimečné, jedinečné, báječné!!!

Designér Nicky Haslam
Shabby chic bydlení s rustikálními doteky
Výjimečné, jedinečné, báječné!!!
Přidat do stylu

Bydlení s velkým "B"

Toto charismatické bydlení v Praze si vyžádalo trochu času k objevení "zatraceně" dobrého místa uprostřed města, neodolatelnou chuť tvořit a renovovat a v neposlední řadě vytříbený vkus majitele. Podívejte se spolu s námi, jak dopadla spolupráce naší designérky Lucie s majitelem nemovitosti, na kterou nejde zapomenout.

Filosofie rekonstrukce celého domu a jeho přilehlých objektů včetně zahrady je postavena na citlivých nenásilných detailech. Všechny drobnosti,  jakými jsou například dřevěné okenice, kamenné nádvoří nebo stylově řešená fasáda bez zbytečných "kudrlinek" dodávají venkovnímu prostoru jednoduchý půvab. Co jiného si představit pod okny takového domu, než je voňavý záhon růží?

Po "francouzsku" řešené velkorysé schodiště napovídá, že za dveřmi bydlí někdo, kdo má rád šarm a styl. Luciiným úkolem bylo vytvořit stylové bydlení, které by odráželo osobitost majitele, ale zároveň se vymykalo běžně zařizovaným klasickým interiérům. Zkrátka a jednoduše, jak ihned na počátku poznamenal majitel: "Můžeme trochu experimentovat."

Obývák nebo pracovna?

Na první pohled by se mohlo zdát, že se díváte na obývací pokoj, ale nenechte se zmýlit. Díky dostatečnému prostoru mohla v horním patře domu vzniknout velkorysá pracovna s pohodlným místem pro návštěvy. Při návrhu této části interiéru se Lucie držela nadčasových materiálů, které byly v domě použity již při stavební rekonstrukci. Masivní dřevo, kov a kámen jsou doplněny o perfektně zpracovanou přírodní kůži v podobě pohovek. Originalitu sezení dodává "sešívaný" orientální koberec i dva konferenční stolky s masivní dřevěnou deskou a kovovými podnožemi. Ve výklenku vedle kamenného portálu, který vede do zadní části domu,  je umístěna velká kamenná socha v etno stylu.

Vzhledem k tomu, že v celém domě je masivní dřevo použito ve velkých plochách, zvolila Lucie při výběru zařizovacích předmětů raději kontrastní prosklenné kovové vitríny. Vyhnula se tak "předřevování" místnosti a docílila navození pánské atmosféry..

Tradiční dekorování si žádá, aby v oknech visely závěsy nebo záclony. Díky dostatečnému soukromí a krásnému výhledu do zahrady nebylo nutné okna zakrývat, zůstala přirozeně vzdušná. Textilie do interiéru Lucie dodala nenásilnou formou v podobě látkových stínítek na lampách. Hrubé stěny z režného zdiva jsou doplněny o šedé industriální radiátory a umělecké artefakty ze sbírky majitele.

 

V interiéru pracovny použila Lucie i moderní nábytek. Kožené designové křeslo/lehátko na kovové konstrukci umístila do malého koutu s oblíbenou četbou a výhledem z okna. Nezapoměla ani na malý stylový odkládací stoleček.

 

Romantický nábytek do ložnice

Hlavním cílem při zařizování ložnice, bylo vyplnit poměrně velký prostor funkčním nábytkem. Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o lehký úkol - do ložnice přeci stačí postavit jednu nebo dvě velké úložné skříně, komodu a pak už sotva zbyde místo na němého sluhu nebo odkládací křesílko. Co ale dělat, když si majitel vedle ložnice pořídil prostornou šatní místnost?

V tomto případě Lucie sáhla po stylovém francouzském nábytku. Skříňová sestava v šikmině, samostatná komoda a police jsou podle jejího návrhu vytvořeny u truhláře na míru. V ložnici dostaly prostor luxusní textilie s motivem krajky a romantických růží s příznačným názvem "Madame Bovary". Vypnuté textilie nahrazují běžné skleněné či dřevěné výplně dvířek.

Křesílka v ložnici mají spíše dekorativní než užitnou funkci, a právě proto se Lucie soustředila na jejich dokonalé provedení.

 

Dětský pokoj pro dva

Původně si majitel přál zařidit pouze pracovnu a ložnici. Postupem doby se však rozhodl i pro kompletní proměnu stávajícího dětského pokojíčku. Jediným jeho požadavkem bylo vytvořit praktický pokoj pro holčičku a kluka ve školním věku.

 

Vzhledem k tomu, že děti mají velké množství různorodých zájmů, kterým odpovídá i nepřeberné množství hraček a dětských doplňků, je vytvoření stylového společného prostoru pro dva sourozence různého pohlaví skutečným oříškem. Lucie si s tímto úkolem poradila jednoduše. Do místnosti navrhla pevnou, vestavnou stěnu z masivního dřeva, která pokoj rozdělila na dvě půlky. Z jedné strany stěna slouží jako knihovna k psacím stolkům a z druhé jako ukládací skříň pro "nutné" vybavení dětského světa.

Podle jejího návrhu nechal majitel vyrobit i dvě masivní dřevěné šatní skříně, do kterých se přehledně vejde veškerý dětský šatník.

 

Foto: Styl & Interier
Autor: Lucie Dudáková

 

Kam dál?

Nebudete věřit!



Diskuze

Články

 

Dekorování bydlení podle znamení Ryb

Inspirujte se dekorováním podle vlastního znamení

 

Co dělal Forbes v S&I?

Kouzelný interiér naší kavárny si získal obdiv i u časopisu Forbes.

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)