Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Inspirujte se mořem

Červený perský koberec je zpět!
Dívejte se na svět přes růžové brýle!
Inspirujte se mořem
Přidat do stylu

Přímořský dekor vás přenese na pláž omývanou příbojem

Ať už vlastníte dům nebo rekreační objekt přímo na pobřeží, anebo hluboko ve vnitrozemí, můžete si snadno vytvořit domov plný volnosti a svěžesti, jako kdybyste měli modrou hladinu moře na dosah. Je to zábavné, vzrušující a nečekaně levné, a výsledek přitom může být opravdu skvělý. Záleží jenom na vás!

Termín „přímořský dekor“ má velké množství významů. Jenom v samotné Americe, kde se zrodil, si pod ním představují lidé na Floridě něco jiného než obyvatelé Nové Anglie. Architektura, motivy a celkový styl se dosti výrazně liší region od regionu.

Existuje nicméně jistá shoda na tom, co vlastně přímořský dekor znamená a jaké jsou jeho základní náležitosti. Právě o nich budou následující řádky, kterými se můžete nechat inspirovat.

Barvy inspirované mořem, nebem a pobřežím

Základními barvami přímořského dekoru jsou samozřejmě odstíny zelené a modré, které evokují mořskou hladinu, bujnou vegetaci a bezmračné nebe, dále šedá, růžová a bílá, připomínající oblázky na pláži, korály, mušle a pěnu příboje, a také hnědá, s níž si spojujeme především nekonečné písčité pláže.

Nejčastější barvou přímořského dekoru je bílá jako symbol svěžesti, čistoty a prostoru. Tkaniny, polštáře, čalounění, skříně, stěny, korálky, okenní rámy, to vše nabízí skvělou příležitost oživit bílými odstíny interiér v přímořském stylu. Při zvažování barevného řešení se však nemusíte nechat bílou barvou svazovat. Postačí, když namísto tmavých odstínů použijete světlé tóny, pomocí kterých dostane váš interier ležérní a uvolněný styl, podobný komfortnímu pocitu, který máte, když lenošíte na pláži.

Na dlaždicové podlahy se v přímořském stylu používá hlavně terakotová barva, oblíbené jsou také odstíny okrové a hnědé.

 

Čalouněná pohovka vám zajistí pohodlí

 

Výběr nábytku ve stylu přímořského dekoru je velmi široký, ale společným rysem bývá pohovka a židle s výrazným čalouněním, která zajišťuje pohodlný odpočinek. Čalounění bývá buď jednobarevné, nebo dvoubarevné se silnými pruhy, anebo vícebarevné s tenkými proužky. Vhodné jsou také jemné květinové vzory.

 

Ratanový a proutěný nábytek je sázka na jistotu

Ratanový a proutěný nábytek, to je stálice přímořského stylu. Můžete sáhnout prakticky po jakémkoli nábytku vyrobeném z ratanu, a nemůžete udělat chybu. Ratan, rostlina podobná bambusu, ovšem tenčí a lehčí, je ideálním materiálem pro výrobu lehkého, ale odolného nábytku, který lze velmi snadno obarvit. Z ratanového pletiva jsou „utkány“ stylové pohovky, židle, stoly, lavice, jídelní sety a zahradní posezení.

 

Tkaniny – pruhy nebo květinové vzory

Pro přímořský design jsou charakteristické pruhované vzory. Tenké či silnější pruhy na čalounění, přehozech, ložním prádle, polštářích a přikrývkách vytvoří tu správnou atmosféru vzdušné vily na břehu moře. Pamatujte ale na to, že by interiér neměl být pruhy zahlcen a vedle pruhovaných vzorů by měly být v pokojích zastoupeny také jednobarevné tkaniny.

Jednoduchým, ale účinným tipem pro udržení stále svěžího a neotřelého vzhledu interiéru je použití potahů. Hlavně větší kusy nábytku, jako jsou gauče, pohovky nebo křesla, budou díky potahům vypadat jako nové. Potahové tkaniny lze pohodlně prát, můžete je měnit podle toho, jaké je právě roční období, a navíc se za nimi snadno schová drobná vada na kráse nebo nedokonalost staršího nábytku. 

Co se týče záclon a okenních závěsů, vystačí si interiér v přímořském stylu s lněnými nebo bambusovými žaluziemi či roletami.

Kromě dřeva, můžete na podlahu použít jiné přírodní materiály. Zkuste zvolit třeba koberce ze sisalu, mořské trávy nebo palmy. Mají tu výhodu, že jsou nejen krásné, ale také praktické a nenáročné na údržbu.

 

Příslušenství – inspirujte se stylovými doplňky

Přírodní materiály, typické pro subtropické nebo tropické přímořské oblasti, jsou tím správným základem pro výrobu dekorací a doplňků. Přečtete si však také další nápady a tipy, jak vyzdobit svůj interiér v přímořském stylu!

·         mosazné nebo měděné lucerny a petrolejky

·         staré a omšelé námořní a lodní vybavení, jako kormidla, záchranná kola, lodní kompasy, kotvy

·         staré mosazné dalekohledy

·         modely a obrazy lodí

·         příslušenství z plachetnic a rybářských bárek, jako např. lampy, hodiny, stoly, misky a obrazy

·         rostliny s velkými listy nebo stromky

·         korály, mušle, hvězdice, naplavené dříví v průhledných sklenicích

·         vonné svíce a olejové lampy z mušlí

·         slaná mořská voda v akváriích

·         obrázky delfínů, mořských koníků a dalších živočichů

·         ošatky a košíky s ručníky, časopisy nebo různými nálezy, posbíranými na plážích

·         sochy a figuríny racků, jeřábů, kormoránů a dalších mořských ptáků

 

Osvětlení starobylé i moderní

Osvětlení v přímořském stylu může mít rozličnou podobu. Možná dáte přednost okázalejšímu řešení v podobě těžkých kovových lustrů nebo petrolejových lamp, ale v úvahu přicházejí i lehčí a delikátnější svítidla s krásnými stínidly z ratanu, bambusu a proutí. Jako motiv osvětlení v přímořském stylu zvolte např. mušle, ryby, majáky, plachetnice nebo námořní příslušenství. Rozhodně se při výběru vhodného osvětlení a souvisejících materiálů není třeba omezovat pouze na starobylý vzhled a rustikální charakter dřeva a železa – fantazii se meze nekladou!



Diskuze

Články

 

Přidej se k nám!

Do našeho týmu hledáme posily.

 

Moderně podle Clodagh

Jednoduše, moderně, minimalisticky podle filosofie Feng Shui

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)