Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: Farrow & Ball   www
Na seznam kategorie

Jak vybrat správnou barvu

Nákup nábytku na internetu? Proč ne?
Jak na úložný prostor v 1+1
Jak vybrat správnou barvu
Přidat do stylu

Několik rad pro výběr správné barvy

Pokud jde o výběr barvy do interiéru, neexistuje žádné přísné pravidlo, podle kterého bychom se mohli řídit. Pro někoho tento fakt znamená značnou komplikaci, pro jiného zase svobodný prostor pro vlastní realizaci. Existuje však mnoho skutečností, které by měl znát každý ještě před tím, než se stěna nenávratně změní na nežádoucí barevnou skvrnu.

Světlo a tvar místnosti

Uvědomte si, jaký tvar má vaše místnost. Stejná barva, použitá v členitějších místnostech s nedostatkem světla, bude vždy působit o jeden až dva tóny tmavěji, než tón, který jste vybrali v obchodě na světle. Ve vzorníku barev se proto podívejte i na odstíny, které jsou o dvě pozice výše (nebo níže), abyste pak nebyli překvapeni, že světlounce hnědý odstín je v koutě poněkud narůžovělý.

 Vzorek

Každý „slušně“ zavedený obchod s malířskými potřebami by vám měl nabídnout malý, 100 ml vzorek vybrané barvy. Pokud si nejste vybraným odstínem jisti, nebo se nemůžete rozhodnout mezi dvěma barvami, pak si určitě takový vzorek pořiďte. Doma si pak barvu naneste na tvrdý karton a v různou denní dobu vzorek přiložte ke stěně. Barva se bude měnit v závislosti na denním a večerním světle, jiná bude na ploše a jiná v rohu. Tento postup je zvláště užitečný, pokud si chcete zakoupit kvalitní, ale finančně náročnější barvy nebo kombinujete více barev v interiéru.  

Jaká barva je ta správná?

Kromě toho, že vezmete v úvahu typ vaší nemovitosti (venkovský domek asi nebudete natírat na fialovou), přemýšlejte také o tom, které barvy jsou vám milé a pohodlné.  Začněte tím, že se podíváte k sobě do šatníku na oblíbené oblečení, na barvu vašeho auta, nábytku nebo závěsů.

Jak zahladit nedostatky na zdi?

Pro interiéry s nepravidelnými stěnami se dobře hodí světlé monochromatické barevnosti, které pomáhají vyžehlit jakékoliv vizuální poruchy. Naopak tmavé odstíny na nedostatek ještě více upozorní.

 

Jemné delikátní tóny mohou být záludné především v rozích, kde působí tmavěji.

V tomto dětském pokoji, i když se to možná na první pohled nezdá, byly použity dva barevné odstíny. Strop se šikminami je vymalován odstínem s názvem "Wimborne white", zatímco stěna je vymalována odstínem "Wevet". Obě barvy z kolekce Farrow&Ball.

Přečtěte si také

Jak kombinovat barvy, tapety a látky

Barvy v interiéru

Interiéry v barvě ostružin



Diskuze

Články

 

Zelený trend v interiérech

Zkuste žít a být eco friendly

 

Bytové doplňky v provensálském stylu

Lehká elegance a krása francouzského stylu

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)