Každé francouzské stylové stolování si žádá své, a proto by určitě neměla na vašem stole chybět bílá porcelánová miska se lví hlavou, ze které si francouzi pochutnávají na neodolatelné polévce plné zlatohnědé barvy, vůně tymiánu a chuti másla spojené s bílým vínem. Tento nezbytný doplněk nemusíte hledat dlouho, zajděte si pro něj do Makra.
Pro 4 porce potřebujeme:
500g cibule
75g čistého másla
snítka tymiánu, bobkový list
1dl suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1l kuřecího nebo zeleninového domácího vývaru
sůl, pepř
francouzská bageta (den stará)
sýr Gruyére nebo Comté
Postup:
V hrnci si rozpustíme máslo a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a snítkou tymiánu. Restujeme pět minut do změknutí cibule, potom plamen snížíme na minimum a restujeme ještě alespoň hodinu. Tím dosáhneme zkaramelizování cukru, který je obsažený v cibuli a dodává polévce lahodnou chuť a hezkou barvu. Po hodině přidáme víno, mícháme, a když se víno odpaří, zaprášíme cibuli moukou, minutu opékáme a nakonec přilijeme horký vývar. Polévku ještě chvilku provaříme a dochutíme solí a pepřem.
Polévku rozdělíme na porce do misek, navrch položíme plátky bagety, zasypeme strouhaným sýrem a necháme zapéci pod grilem dozlatova.
Interiér, který vás nadchne!
Podívejte se, jak se architektovi podařilo propojit tradiční s moderním