Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Interiér v duchu principu Zen

Oáza klidu v Zen stylu
Bydlení s výhledem na Londýn
Interiér v duchu principu Zen
Přidat do stylu

Jak dekorovat podle Zen?

Dekorování interiéru v duchu Zen patří mezi nejstarší způsoby zařizování  interiéru. Nevěřte tomu, kdo říká, že takto zařízený interiér je především o bambusu, bonsaích nebo minimalismu v Japonském stylu. Nic proti bonsaím nebo bambusům, dotek Japonského stylu může být jednou z cest pro váš dům.

Výborně ladí s uměním a ručně vyrobenými doplňky a vypadá úžasně v moderní bílé barvě. Ale Japonský styl není Zen. Vlastně Zen design ani neexistuje. Zen je princip, je to způsob praktikování buddhismu. Někdy je označován učením nebo filosofií. Praktikováním tohoto principu v sobě udržujete klidnou, čistou a otevřenou mysl. Učíte se uvědomovat si svoje každodenní konání, učíte se laskavosti ke všemu, co vás obklopuje (nejen lidskému). Je to životní cesta a mnohem víc, než je popsáno, ale k pochopení principu dekorování v duchu Zen to jistě postačí.

Vytvořit lehký, čistý a harmonický interiér není vůbec snadné. Znamená to jisté odříkání, skromnost a obrovskou citlivost. Abyste dosáhli svého cíle, musíte omezit barevnou paletu na klidné, „tiché“ barvy (neutrální barvy, přírodní odstíny vody a země). Odstranit věci, které vytváří nepořádek, jako jsou drobné dekorace, věci, které nepoužíváte, přezdobené předměty, celoplošné koberce (zvláště pokud jsou barevné a ornamentální, přitahující pozornost). Vyčistit prostor (stěny, podlahu, stoly a ostatní nábytek). Používat jednoduchý nábytek, oblázky, kusy naplaveného dřeva, květiny, obrázky s motivem vody.

Soustředit se na kvalitu a odolat kvantitě je nejdůležitějším pravidlem pro většinu stylů, v případě dekorování v duchu principu Zen to platí dvojnásobně.

Podívejte se na další články ze stylu zen tady.

Foto by: http://camelliafinch.blogspot.com/, http://homeinfurniture.com



Diskuze

Články

 

Když rozkvetou kopretiny

chata ve skandinávském stylu s bílým nábytkem

 

Malý byt v Sydney

Čistý a přírodní malý byt v Sydney

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)