Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: Deee   www
Na seznam kategorie

Vše, co musíte vědět o podlaze

Kuchyňské ostrůvky – nutnost nebo výhoda?
Individualistický eklektický styl
Vše, co musíte vědět o podlaze
Přidat do stylu

Vše, co musíte vědět o podlaze

Výběr podlahy v interiéru by měl být motivován nejen jejím stylem a krásou, ale také praktickými vlastnostmi. Přečtěte si, co ještě nevíte o vinylu, marmoleu, laminátu nebo linokorku.

Správná podlaha musí zajišťovat zdravé a komfortní chození všem členům rodiny, ale měla by mít také snadno udržitelný a omyvatelný povrch. Výběr správné podlahy se samozřejmě odvíjí od profilu uživatelů domácnosti – jinou podlahu si vybere rodina s malými dětmi a odlišnou zase starší pár. Zcela zvláštní kapitolou jsou potom interiéry, v nichž se pohybují domácí zvířata. Všechny tyto faktory je třeba při výběru optimální podlahy zohlednit.

 

Vinylová podlaha – levné a oblíbené řešení

Vinylová podlaha patří k oblíbeným podlahovým krytinám. Její prodej v klasických rolích je v současnosti na ústupu. V obchodech se čím dál častěji setkáte s mnohem praktičtějším formátem, a tím je pruh. Protože se vinylová podlaha na povrch lepí, vyžaduje dokonale rovný podklad. Získat ji lze v široké paletě barev a vzorů. Jedná se o finančně velmi dostupný materiál, který výborně imituje jiné, především dřevěné, podstatně nákladnější podlahy, ale na rozdíl od dřeva je vinyl vysoce voděodolný. Výraznou výhodou vinylu je fakt, že případná poškozená místa můžete snadno vyměnit a nemusíte přitom rozebírat půlku místnosti, jak tomu bývá například u laminátových podlah. Vinylová podlaha se snadno udržuje, "neklape" při chůzi a díky dokonalé imitaci přírodního materiálu dokáže vytvořit v interiéru příjemný pocit tepla a pohodlí. I když se zdá, že její pokládka by nemusela být náročná, raději si na její instalaci pozvěte odporníka. Neodborným lepením tak eliminujete vznik případných bublin a trhlin. Příznivci eko stylu se ale této podlaze vyhnou obloukem.

 

Linoleum/Marmoleum spolehlivé a trvalé řešení

Mnoho lidí si plete linoleum/marmoleum s vinylovou podlahou. Ve skutečnosti je však linoleum/marmoleum vyrobeno z jiného materiálu – lněného oleje, pryskyřice, dřevité moučky a dalších sloučenin.

Velkou výhodou této podlahy je, že může být vyrobena v jakékoli barvě, vzoru a tloušťce. Jedná se o velmi praktický materiál, který si můžete pořídit, podobně jako vinyl, v pruzích a pevně jej na podlahu přilepit, ale prodává se i v zaklikávacích dlaždicích o rozměrech 30x30 a 30x60 cm. Linoleum/marmoleum je  spolehlivé a trvanlivé řešení, vhodné do každého moderního interiéru. Navíc díky široké barevné škále a dlaždicovému systému si s ním můžete "vyhrát" a sestavit si vlastní design podlahy. Avšak nevýhodou dlaždic je fakt, že pokud vás vytopí nějaký "šikovný" soused, čeká vás náročnější oprava. Pracovat s linoleem není úplně snadné a jeho instalace v interiéru si vyžaduje odborné vedení.

 

Korková podlaha přináší komfort a pohodu

Pokud si myslíte, že korková podlaha musí nutně vypadat jako špunt od vína, pak jste na velkém omylu. Díky moderním technologiím si můžete pořídit opravdu designové korkové "chuťovky". Díky recyklaci korku a 100% kůže si můžete ve vašem interiéru dopřát luxusní koženou podlahu za rozumnou cenu!

A nebo můžete zvolit příjemnou jednobarevnou podlahu tak zvaný linokork, který v sobě kombinuje výborné vlastnosti lina a korku a navíc je dostupný v mnoha barevnostech.

Přírodní korková podlaha je ideálním řešením pro interiéry, jejichž majitelé upřednostňují měkký povrch a komfortní chůzi. Korek se dodává v různých odstínech a vzorech a potěší zejména příznivce ekologického bydlení, neboť je k přírodě šetrnější než většina ostatních podlahových krytin.

Klasická korková podlaha je náchylnější k poškození, přičemž menší vady a promáčknutí lze bez problémů opravit, ale rozsáhlejší trhliny už mohou představovat větší problém. Korek musí být pečlivě čištěn a dobře utěsněn, aby se zabránilo zachycení nečistot na jeho povrchu. Domácnosti, jejichž životní styl je spojen s domácími zvířaty, si musí před instalací korkové podlahy položit otázku, zda je tento méně odolný materiál tím pravým řešením.

 

Laminátová podlaha – stylová imitace a snadná údržba

Laminátová podlaha patří mezi velice oblíbené řešení, a to zejména díky praktičnosti a finanční dostupnosti. Tato podlaha může skvěle imitovat dřevěný obklad, aniž by bylo zapotřebí její náročné a pečlivé údržby. Lamináty jsou složeny z lepených vrstev a na povrchu vykazují rozličné barvy a vzory. Šikovní majitelé bytů a domů zvládnou instalaci laminátové podlahy svépomocí. Na jejich údržbu si vystačíte s vlhkým hadrem nebo mopem. Nevýhodou laminátu je, že – na rozdíl od skutečných dřevěných podlah, které lze po delším čase přebrousit – se postupně poškodí natolik, že je třeba laminát vyměnit, a to už není tak snadné jako třeba u vinylových pruhů.

Všechny druhy podlah z tohoto článku pořídíte v Avanti.

 

Mohlo by vás zajímat:

Pár tipů, jak si udělat pořádek v šatníku

Pařez jako odkládací stolek

Několik rad pro malý byt

Foto:balterio.com, desigflooring.de, granorte.com, kahrs.com, parador.com, realcorkfloors.com



Diskuze

Články

 

Malý byt v Paříži

Matthew Brookes, žijící v Paříži, nechal nahlédnout do svého malého bytu.

 

Nikdy neuděláte chybu, když...

Přečtěte si jednoduché rady, se kterými neuděláte chybu

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)