Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: Deee   www
Na seznam kategorie

Kuchyňské ostrůvky – nutnost nebo výhoda?

Jak zařídit obývací pokoj v minimalistickém stylu
Vše, co musíte vědět o podlaze
Kuchyňské ostrůvky – nutnost nebo výhoda?
Přidat do stylu

Kuchyňské ostrůvky – nutnost nebo výhoda?

Kuchyň musí mít svůj charakter a styl, a měla by být také maximálně komfortní a praktická. Pokud nepatříte k lidem, pro které „příprava jídla“ znamená přemístit polotovar z ledničky do mikrovlnky, potřebujete kuchyň, v níž se budete cítit opravdu dobře. Jestliže tedy plánujete pořízení nové kuchyně, je na místě položit si otázku, zda si také pořídit moderní kuchyňský ostrůvek, nebo si vystačíte bez něj.

Prostor, praktičnost a komfort jsou v kuchyni nejdůležitější

Pokud vám nevyhovuje klasické umístění kuchyňské linky, ve kterém je pracovní plocha umístěná proti zdi, ale preferujete větší prostor pro přípravu jídel, a také větší volnost pohybu, pak je kuchyňský ostrůvek ideálním řešením.

Jako v profesionální kuchyni

Klasické kuchyňské kouty mají samozřejmě také mnoho výhod, především v tom, že zaberou menší prostor a disponují důmyslnými – a mnohdy také krásně designovanými – úložnými prostory. Ovšem pro kuchyni, která má být opravdovým královstvím hospodyňky, a která slouží k přípravě jídel pro větší množství strávníků, může být „profesionální“ ostrůvek lepším řešením.

Kuchyňský ostrůvek – znak moderního interiéru

Obecně platí, že sporáky, trouby, mikrovlnky a větší elektrické spotřebiče je vždy lépe umístit do těsné blízkosti zdí – to platí pro moderní kuchyň s profesionálními parametry stejně jako pro starší interiér.   Potud ale podobnost mezi klasickými typy kuchyní a moderními stylovými interiéry končí. Dnešními standardy v krásných designových kuchyních jsou právě přehledné, praktické ostrůvky, na kterých lze pohodlně připravit skvělá jídla a jejichž čištění a udržování nezabere mnoho času a nestojí moc námahy. Zvláště pokud budete připravovat větší jídlo a v kuchyni vám přibude posila, je ostrůvek velmi praktickým pomocníkem, zatímco u klasické linky si více kuchařů bude vzájemně překážet.

S dřezem nebo bez něj? Záleží pouze na vás

Podobně jako elektrické spotřebiče, také dřezy se v moderních kuchyních instalují obvykle v blízkosti stěn – kvůli rozvodům vody. Avšak mít dřez nebo umyvadlo zabudované v kuchyňském ostrůvku může být velmi užitečné a komfortní. Není to ale nutná součást ostrůvku, zejména je-li dostatečně velký dřez v jeho dosahu. Především platí, že ostrůvek by měl sloužit jako velká a přehledná pracovní plocha.

Barový pult v kuchyni? Proč ne?

Zajímavé možnosti přináší propojení ostrůvku s barem. Ostrůvek se tak vlastně rozdělí na dvě samostatné zóny – jednak klasickou pracovní, na níž se připravují jídla a nápoje, jednak „sociální“, která slouží jako barový pult pro hosty. Mějte ale na paměti, že právě toto dimenzování ostrůvku může uměle vytvořit i jistou propast mezi hostem a hostitelem a dokonce násilně vytvořit nepřirozenou dělící zónu v interiéru.

Vnitřek kuchyňských ostrůvků – praktické skladovací prostory

Ostrůvky nabízejí kreativním designérům bohaté možnosti využití podpultových prostor. Šikovný návrhář dokáže do ostrůvku vhodně umístit zásuvky, skříňky a úložné prostory. Uvnitř ostrůvku lze také skrýt odpadní roury nebo odpadkové koše. Nebojte se využít vnitřních prostor ostrůvku tak, aby se z něj stalo nejefektivnější místo celé kuchyně!

Kuchyň je opět srdcem domácnosti

Stále více lidí věnuje přípravě jídla čím dál tím více svého volného času, a tím i více zájmu o kuchyně. Doba, kdy prakticky všichni jedli pouze v restauracích nebo závodních jídelnách, je dávno pryč. Rostoucí zájem široké veřejnosti o kulturu jídla a stolování, snaha žít zdravě, ale také obyčejná potřeba ušetřit peníze nebo si prostě užít přípravu i jídlo v prostředí, které je nám blízké – to vše je důvodem, že v kuchyních trávíme stále více času. Kuchyň se pomalu, ale jistě stává skutečným srdcem domácnosti, jako tomu bývalo za dávných časů. Kuchyně je místem práce, ale také relaxace, konverzace a sdílení.  Proto jistě stojí za to, zamyslet se nad pořízením menšího nebo většího kuchyňského ostrůvku. Právě v tomto ohledu hrají kuchyňské ostrůvky nezastupitelnou roli. To ony jsou totiž – vzhledem k tomu, že jsou v interiéru žádoucí, ale nikoli nezbytné -  dokonalým výrazem nového pojetí kuchyně a povyšují ji na něco více než jen na pouhou přípravnu jídla. Zatímco bez dřezu nebo trouby se žádná kuchyně neobejde, bez ostrůvku ano – ovšem potom se uživatelé takové kuchyně o cosi zásadního připraví! Proto byste měli návrhu a realizaci ostrůvků věnovat maximální pozornost.

Kuchyňský ostrůvek nebo poloostrov?

Pokud se přidržíme zeměpisných termínů a symbolů, nabízí se vedle klasického ostrůvku také útvar zvaný kuchyňský poloostrov. Jedná se v podstatě o ostrůvek, který je však jedním koncem spojen s linkou a celým koutem. Vznikne tak útvar, který má všechny výhody ostrůvku, ale je větší, tzn. prostornější a praktičtější, a navíc vznikne v kuchyni zcela samostatná, unikátní dimenze.

Šetřete prostor – fantazii se meze nekladou

Velkým problémem, se kterým se potýká snad každá kuchyně, bývá nedostatek prostoru. Proto je třeba věnovat velkou pozornost všem možnostem, jak prostor ušetřit. Právě kuchyňské ostrůvky nabízejí úložné prostory ve skříňkách a zásuvkách, ale také formou držáků a závěsných zařízení. Zkuste třeba instalovat nad vaším ostrůvkem magnetický držák nebo důmyslný systém háků a závěsů. Soustřeďte svou pozornost ttaké na vysouvací pulty, které dokážou nějaký ten čtvereční metr efektivně ušetřit. Velkou úsporu místa, a navíc stylové posezení a dynamickou image celé kuchyni přinesou vysoké, štíhlé barové stoličky, které rozmístíte kolem kuchyňského ostrůvku (nebo barového pultu) místo klasických židlí nebo křesel.

Pro jakékoli řešení interiéru kuchyně platí, že musí především vyhovovat uživatelům. Nebojte se kreativních řešení a zapojte při uspořádání vaší kuchyně fantazii, ale mějte vždy na paměti, že jste to vy, kdo se v ní musí cítit příjemně. Ať už budete mít kuchyň s ostrůvkem, nebo se obejdete bez něj.

 

Kam dál?

Dřevo a mramor v klasické kuchyni

Snadná proměna kuchyňské linky

Elegantní a funkční bydlení pro moderní rodinu

 

Foto: davinong.com, design-laorosa.com, houzz.com, laurieflower.com, trendzona.com, recordcucine.com, matholitious.com



Diskuze

Články

 

Mramor a mosaz v trendy zelené kuchyni

Zelená kuchyně v kombinaci s mramorem, mosazí a mědí je trendem roku 2021

 

2+1 v šedozelené

Nádherný skandinávský byt 2+1 v šedozelené

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)