Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: Deee   www
Na seznam kategorie

Jak zařídit obývací pokoj v minimalistickém stylu

Změňte tvář své kuchyně bez velkých nákladů
Kuchyňské ostrůvky – nutnost nebo výhoda?
Jak zařídit obývací pokoj v minimalistickém stylu
Přidat do stylu

Jak zařídit obývací pokoj v minimalistickém stylu

Minimalistický styl interiéru má své kouzlo, i když samozřejmě platí, že ne každý si jej zamiluje. Minimalistická elegance je velmi praktická a v souladu s typickou střídmostí a jednoduchostí staví na prostornosti a volnosti. Každý prvek, věc, vybavení i dekorace zde mají větší dopad než v tradičně zařízeném interiéru. Proto detailní plánování a projektování hraje v minimalistickém designu mimořádně důležitou roli. Tento styl je vhodný zejména pro ty, kteří mají smysl pro detail a chtějí si svůj domov zařídit – a prezentovat před okolím – jako čistý, jednoduchý a spořádaný. Jeho střídmá elegance si nachází oblibu ve všech věkových kategoriích.

Kontrast a jasné kontury – krása detailu

Volte jednoduchá řešení, pamatujte, že méně je někdy více a nekomplikujte zbytečně uspořádání ani vybavení interiéru. Vtip minimalistického designu spočívá do značné míry v jednoduchých, ale účelných kontrastech. Jednotlivé věci musí dostatečně vynikat, proto si rozmyslete, jaké tvary a barvy použijete s ohledem na pozadí, stěny či obzor. Když například umístíte jednoduchou lavici nebo sedačku v tmavé barvě proti světlému pozadí, bude každý detail vynikat mnohem lépe, než kdyby barvy lavice a zdi vzájemně splývaly.

Výběr nábytku pro minimalistický interiér

Výběr nábytku je v minimalisticky zařízeném interiéru podřízen požadavku kontrastu a jasné viditelnosti, tak, jak je popsáno v předcházejícím odstavci. Oko návštěvníka by mělo plynule přejet po jednotlivých kusech nábytku a nenásilně sledovat každý detail i celkový dojem. Pokud bude váš nábytek v tmavším odstínu, pak dejte přednost světlé výmalbě stěn. Na světlém pozadí se budou jednotlivé kousky nejlépe vyjímat. A naopak, preferujete-li bílý nábytek, stojí za to zvážit, zda stěny nebo jejich obložení nevyřešit v méně tradiční, ale velmi elegantní tmavé barvě – i když platí, že pro minimalisticky pojaté interiéry jsou typičtější světlé, neutrální odstíny.

Skladování – praktická elegance vestavěných skříní

Minimalistický design využívá důmyslných skladovacích prostor. Ty mají často podobu různě vestavěných skříní a skříněk. Povrchy skříní by měly být v barevném souladu s odstíny dalších ploch interiéru. Minimalistická jednoduchost samozřejmě žádá přehledné členění skříní, regálů a polic, které by mělo být praktické a pro uživatele maximálně komfortní.

Pozor na detail

Vzhledem k tomu, že minimalistické pokoje jsou postaveny především na výběru neutrálního barevného pozadí, může být i malá dekorace v interiéru velmi výrazná. Umělecká díla, ozdoby, ale také podlahové krytiny a další vybavení musejí být vybírány s velkou pečlivostí.

Barvy nesmí rušit dekorace a umělecká díla

Minimalistický styl se – navzdory své jednoduchosti a střídmosti – rozhodně nezříká uměleckých děl a dekorací. Ty se naopak v střízlivě zařízeném interiéru stanou ještě výraznějšími a vytvoří kontaktní místa, která okamžitě přitáhnou pozornost každého, kdo vstoupí do místnosti. A stejně, jako vynikne každý tvarový detail, zaujme také každý barevný odstín a variace. Snad žádný jiný styl nedává vyniknout jednotlivým barvám tak jako minimalismus, aniž by bylo nutné volit dráždivé, expresivní pestré odstíny. Každá typicky „minimalistická“ barva má v interiéru svůj charakter a vyvolává nenapodobitelnou atmosféru, ať už se jedná o teplé odstíny oranžové a žluté nebo chladnější modrou. Světlejší odstíny mají navíc stejně jako neutrální barvy tu skvělou vlastnost, že opticky zvětšují prostor pokoje.

Nebojte se jednoduché elegance a pusťte se do minimalistické výzdoby vašeho bytu. Pokud se nebojíte nacházet krásu v jednoduchosti, je minimalismus tou nejlepší cestou pro váš interiér!

Kam dál?

Inspirativní jednoduchý styl

Minimalistické dekorování v maximálním prostoru

Ultramoderní penthouse v černé a bílé

 

Foto: digsdigs.com, homesdir.com, zeospot.com, liftuptheneighbor.com, houzz.com



Diskuze

Články

 

Úchvatná moderna v podkroví

Atypické řešení podkrovního bytu

 

Jak se bydlí u španělského moře

Návštěva na pobřeží Španělska

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)