Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: Styl & Interier    www
Na seznam kategorie

Lampy a lampičky! Velká inspirace pro každý interiér

Interiér s dotekem jara
Dokonalé místo pro život
Lampy a lampičky! Velká inspirace pro každý interiér
Přidat do stylu

Lampy! Velká inspirace pro každý interiér

Osvětlení hraje při zařizování interiéru velmi důležitou roli. Správně vybraná lampa musí nejen dobře vypadat a zapadnout do interiéru, ale musí navíc poskytovat to správné světlo, které by podtrhlo atmosféru místnosti. Inspirujte se těmito jedinečnými lampičkami s originálním designem. Lampa přeci dokáže udělat parádu v každém interiéru!

Klasika a originál ve venkovském interiéru

Nejčastěji se v interiéru setkáváme s lampami a lampičkami, které plní pouze praktickou funkci: osvítit pracovní stůl, rozsvítit tmavý kout. Ale zamysleli jste se i nad tím, že lampička může být neobyčejnou dekorací, která dodá interiéru jedinečnou atmosféru? Ale pozor! Nenechte se strhnout pouze celkovým dojmem, dbejte výběr materiálu a barvy stínítka. Pokud chcete pouze naladit váš interiér do určité atmosféry, dejte přednost látkovému širmu! Ostré světlo žárovek dokáže látka velice dobře utlumit a výsledkem je pohodová atmosféra.

Jak je vidět na obrázku venkovského obývacího pokoje, svědčí mu i originálně extravagantní osvětlení a to i přes všechna pravidla o přírodních materiálech a tradičních tvarech nábytku.  I venkovský interiér si zaslouží občas rozbít francouzským drátěným lustrem. Kombinace bílé barvy a jemného drátěného opletu v sobě ukrývá francouzskou eleganci a etno styl, který nenudí!

Skandinávská střídmost na nočním stolku

Pokud jste praktikem a příznivcem jednoduchého stylu, tradičního dekorování a nenásilné skandinávské romantiky, pak máte jasný výběr: dokonalou, poctivou, kovovou lampičku. Tento kousek se nikdy neokouká a navíc bezvadně ladí s materiálem, jako je dřevo, len nebo ratan. Díky dvěma nastavitelným kloubům můžete posouvat nohu i klobouček podle svých potřeb a zacílit přesně tam, kam má světlo lampičky dopadnout. Už nikdy vás nebude bolet za krkem z věčného natahování se po světle při četbě večerní knížky!

Italská výstřednost u postele

Dbejte na to, aby se vaše ložnice nestala pouze nudnou místností s velkou postelí a ještě větší šatní skříní! Dopřejte jí trochu hravosti a extravagance! Pokud nepatříte před spaním do čtenářského kroužku, vyberte si extravagantní tepanou lampu v měděném provedení se správným tvarem a správnou velikostí širmu. Nebojte se experimentovat a klidně použijte různé tvary širmů. Mějte na paměti, že lampičky do ložnice prostě patří! Ať už je používáte na čtení nebo ne, bez nich by totiž ložnice byly jen beztvarými příhrádkami na spaní. A my se ptáme: nemá mít ložnice ještě jiné kouzlo?

Současný trend osvětlení jídelen

Víte, jaký typ lustrů je dlouhodobě trendy? Za prvé skleněný, za druhé kovový, za třetí subtilní, za čtvrté praktický, za páté francouzský. Takový lustr perfektně rozjasní každý jídelní stůl a dokonale zapadne do celého interiéru. Všimněte si, že subtilní lustry jsou vhodné především do moderních interiérů, kterým vévodí velký kus zajímavého nábytku. Nejinak je tomu i na této fotografii jídelny s masivním jídelním stolem v kombinaci dřevěné fošny a kovových nohou. Nonšalantně opřené obrazy o zeď, velkorysý prostor bez zbytečných dveří, velkoformátové obklady na podlaze a stěnách si nemohou dovolit nic jiného než jedinečné dekorativní smysluplné kousky. A těmi jsou právě nenásilné drátěné nebo skleněné lustry a lampy.

Patina je vždycky správná volba

Každý ví, a nebo si dokáže představit, jakou atmosféru dokáže v interiéru vytvořit původní režné zdivo. Dodává domácnosti útulný komfort, pocit návratu do starých časů. Cihla a její patina je zkrátka nepřekonatelná. Přesně to platí i u lamp s patinou! Lampa s patinou a moderním širmem je ozdobou každých hluchých koutů, vstupních místností a obývacích pokojů. Patina by neměla v současných domovech v žádném případě chybět!  Proteplý chladnější moderní interiéry, probarví šedé stěny, rozjasní tmavé kouty, přivítá každou návštěvu. Lampičky s patinou se používají spíše jako dekorace, ale dekorace velmi významné. Pokud si ji pořídíte, budete ji milovat - to nám opravdu veřte! 

Kovový majestát pro milovníky Anglie

Na rozdíl od jiných stylů je anglický styl tradiční, postavený na neměnných pravidlech již po několik staletí. Někdy více či méně originální, ale vždycky jasně uspořádaný a vybavený kvalitními materiály. Pokud jste milovníky anglického stylu, tmavšího dřeva a kovu, pak si nemusíte lámat hlavu nad výběrem správné lampičky. Váš výběr je jasný - kovový podstavec a klobouček z režného plátna nebo lnu! Jiná volba pro vás staromilce neexistuje! Koloniální styl byl, je a bude nadčasový ať si říká kdo chce, co chce!

Milovaná lehkost venkova

Co se nám líbí na venkově nejvíce? Možná vůně květů rozkvetlých jabloní, šumění lesa, bzučení včel, pocukrované buchty, puntíkaté hrnky na mléko, líná kočka na zápraží? Asi ano, možná se nám líbí ta jednoduchost, ve které si dokáže odpočinout. A právě jednoduchost je podstatou venkovských interiérů. Při výběru světel na vaše chalupy dbejte na to, abyste si interiér neponičili "kouskem", který by si naše babičky nikdy nepořídily. Správnou volbou je keramika a plech v retro stylu. Dejte si říct a nevybavujte vaše chalupy přebytky z paneláků!

Kam dál?

Stylové osvětlení

Jak vybrat správnou barvu



Diskuze

Články

 

Ja se bydlí podle Katrine

dánská designérka Katrine Martensen Larsen

 

Designér radí jak na lampu a stínítko

radíme jak vybrat stínítko a lampu

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)