Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Základy švédského dekorování

Rustikální i moderní styl může patřit k sobě
Chata na břehu jezera
Základy švédského dekorování
Přidat do stylu

Jednoduchost – to je základní pravidlo, které je vlastní snad každému, kdo se ve Švédsku narodil, ať už bydlí na venkově nebo ve městě. Švédské domácnosti jsou udržovány v duchu prostornosti a čistých linií, používané přírodní materiály jsou vždy pravé (žádné napodobeniny) a veškeré vybavení je snadno opravitelné. Švédové jsou velmi praktický národ a milují hezké praktické věci. Od vstupní haly až po ložnici najdete spoustu inspirace pro důmyslné úložné prostory, od jednoduchých lavic po knihovny, sofa a křesla.

Vzhledem k tomu, že zimy jsou ve Švédsku dlouhé a tmavé, snaží se lidé vnést do svých domovů co nejvíce světla a pocitu tepla. A proto jsou prvky jako krby, kamna a svíčky stejně důležité tak jako lustry, stojací lampy a lampičky. Světlo, které přichází do místností je odráženo bílými mušelínovými závěsy, na zdech jsou použité oblíbené křídové odstíny v kontrastu se zlatou, okrovou, červenou a zelenou barvou. Z „Gustaviánského stylu“ (švédská interpretace pro neoklasicistní období vlády francouzského krále Ludvíka XVI.) přibyly na stěnách ještě barvy jako bílá, krémová, světle růžová a světle žlutá.

Světlo a prostor do interiéru přináší také světlé odstíny dřeva jako je borovice, buk nebo olše. Dřevo, dřevěné doplňky a příroda sama hraje v životech místních obyvatel důležitou roli.

Jakmile dorazí jaro, všechny dveře se otevřou, každý si najde svoji lavičku a užívá slunečního svitu jak jen to je nejvíc možné. Příroda je vítána i v domovech. V interiéru nikdy nechybí čerstvé květiny a přírodní prvky jako mušle, kamínky nebo vyplavené dřevo. Z těch se s oblibou vytváří různé dekorativní kompozice. Květiny a  florální motivy jsou i na textiliích a tkaninách, kterými jsou potaženy sedací soupravy, křesla a sofa.

V 19. st. se švédským venkovem inspirovali významní švédští umělci - Karin a Carl Larssonovi.Ti přinesli do interiérů folkové prvky a atributy z oblasti uměleckého řemesla. Na jejich tapetách a nábytku se často objevují vzory srdcí, proužků, kruhů a oválů.

I v 50-tých letech 20. století se oblými tvary, multifunkčností a praktičností švédského venkova inspirovalo mnoho designérů. Kdo by si nevybavil židle od Arne Jacobsena nebo Eero Saarinena nebo oblíbené Marimekko vzory na látkách a tapetách. Tyto designové skvosty jsou po celém světě populární dodnes.

Jídelní stoly vypadají nádherně v kombinacích skla, stříbra, nezdobeného porcelánu nebo florálního čínského porcelánu v jemných tónech.

Nábytek je téměř ve většině případů jednoduchý, linie jsou rovné, někdy zaoblené, občas se používají jemné detaily. Velmi oblíbené jsou sofa a nábytek s úložným prostorem.

Kam dál?

Jednoduchá pravidla country stylu

Skandinávská židle - na první pohled jiná než ostatní

Kuchyně se skandinávským dotekem

Stylové bydlení v bílé

 

Foto: stadshem.com, pgfotograf.com, homeandcottage.com, batemasi.com, dovegreyday.blogspot.com, marimekko.com



Diskuze

Články

 

Dekorujeme podle Berana

Přečtěte si, jak dekorovat podle prvního znamení zvěrokruhu!

 

Několik rad pro luxusní interiér

Několik rad pro vytvoření luxusního interiéru

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)