Styl & interier
přihlásit| registrace |
Na seznam kategorie

Barvy francouzského stylu

Chata na břehu jezera
Dekorování interiéru podle znamení Ryb
Barvy francouzského stylu
Přidat do stylu

Barvy francouzského stylu

Ti, kteří touží po klidném a vyrovnaném prostředí, potřebou obklopovat se přírodními věcmi a inklinují k měkkým tónům, potlačeným odstínům a přírodním materiálům, ti najdou svoji inspiraci ve francouzském venkovském stylu – stylu, za kterým se skrývá více, než se jeví na první pohled.

Mohlo by se zdát, že je to velmi jednoduché, stačí pouze zvolit barvy jako je modrá, šedá, krémová, růžová, zelená. Ale to by nebyli Francouzi - šarmantní a rafinovaní. Barvy jsou mezi sebou míchány od světlejších po tmavší odstíny, vzájemně se nerušeně doplňují, jeden odstín podporuje druhý, a i když evokují zájem, nikdy nejsou agresivní a exhibicionistické. Doplňují a obohacují charakter místnosti a jejího vybavení.

Dopad přírodních paprsků má vliv na způsob vnímání jednotlivých interiérových barev. Francie je rozlehlá země, intenzita světla se dramaticky mění, jak směrem od severu k jihu, tak i od východu na západ. Tyto přirozené rozdíly jsou ve výběru barev citlivě reflektovány. Čím dále na sever pojedete, tím více se setkáte s bledšími odstíny, připomínajícími severní francouzskou oblohu. Naopak na převážně slunném jihu jsou odstíny barev výraznější, jejich intenzita odráží stínovou hru okolního prostředí.

V minulosti se používaly barvy s lokálními pigmenty - jiný kraj, jiný odstín. Recepty na míchání barev se měnily podle lokální dostupnosti. Někde bylo do základu přidáno například mléko, jinde pigmenty citrónu.  

Barvy Francie

Základní, neutrální a velmi oblíbenou barvou Francouzů je bílá. Francouzská bílá v sobě neobsahuje bílou oslnivost moderních akrylátů. Její jemnost spočívá v dokonalém olejovém základu. Svůj obdiv získala spolu se zlatou barvou u Madame de Pompadour nebo Marie Antoanety.

Francouzská bílá někdy přechází do krémových tónů, někdy v ní prosvítá jemná šedá. Velmi často se používají různé odstíny bílé dohromady. Kombinuje se le patio bílý dřevěný nábytek s bílým textilem, bílou podlahou a bílým obložením stěn tak, aby interiér působil vyrovnaně a harmonicky.

Mezi jiné oblíbené neutrální barvy patří šedá. Stejně tak jako bílá, i šedá barva se používá dohromady s jinými šedými odstíny. I tady platí, že Francouzi upřednostňují spíše její jemné tóny. Naprosto delikátní kombinací jsou interiéry v barvách šedé a bílé, šedé a růžové, šedé a šedomodré nebo šedé a tyrkysové.

Od šedé se dostaneme k barvě fialové a lila – inspirací mohou být jasné odstíny kvetoucích fialek a irisů. Interiér, ve kterém je použita kombinace šedofialové a tmavé, terakotově červené působí velmi sofistikovaně.

Růžové a broskvové odstíny jsou také zastoupeny v paletě francouzských venkovských barev. Jejich tón je opět měkký, přírodní a zastřený, nikoliv dětský a sladký. Růžová a broskvová barva spíše prostupuje druhou majoritní barvou (často bílou nebo šedou), nepoužívá se jako barva finální.

Francouzský venkovský interiér by nebyl kompletní bez žluté. Žlutá barva se nikdy nepoužívá v silných a ostrých tónech. Na pohled je jemná a přívětivá, nedráždí, ale hřeje. Má nádech šafránu, másla a smetany.

Stejně tak jako Skandinávci, i Francouzi mají v interiéru rádi barevný dřevěný nábytek. Raději než uhlazeně bílý je spíše bílý s patinou, raději než čistě šedý přechází do modré a zelené nebo kombinuje obě barvy najednou.

Jednobarevný, perfektně natřený nábytek nikdy nebude mít tu správnou autenticitu francouzského venkova.

 

Barvy oblasti Provence                              

Žlutá

Hořčicová

Bleděmodrá

Levandulová

Zelená

Šedá a bílá

Barvy jižního venkova

Sytější růžová

Sytější modrá

Slonovinová bílá

Zlatá

 

 

Barvy severního venkova

Modrá

Bílá

Krémová

Okrová

Jasně červená

 

Kam dál?

Kouzlo francouzské ložnice

Art deco koupelny pro vaší inspiraci

Kuchyně inspirovaná francouzským venkovem

Bytové doplňky v provensálském stylu

 

Foto: debitreloar.com, dreamywhites.blogspot.com, frenchbedroomcompany.co.uk, jeannedarcliving.dk, eclecticrevisited.com, jodiebyrne.com, johnlewis.com



Diskuze

Články

 

Jak se bydlí v Helsinkách

Apartmán v Helsinkách ve skandinávském stylu s moderními prvky

 

Moderní etno interiér

Bydlení, které dýchá jedinečnou kombinací stylů

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)