Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: Hana Kroa   www
Na seznam kategorie

Letošní trendy v interiéru

2+1 ve Stockholmu
Garsonka s  ložnicí
Letošní trendy v interiéru
Přidat do stylu

Látky v interiéru aneb o čem by i odpůrce trendů měl vědět

 

Odpůrci trendů, skákejte radostí. Žijeme v úžasné době. Před 40 lety se prostě řeklo, že každý musí mít letos červené puntíky. Vše bylo podřízené době. Kdo puntíky neměl, byl out. Tento diktát trendu dnes však neplatí. V ničem. Je to čistě na vás.

I v módě si noste krátké nebo dlouhé, modrou se zelenou, jednobarevné až po kompletní nesmyslné vzory pohromadě. Není třeba nic hrotit – pokud vám letošní trend vyhovuje a zrovna stavíte, malujete nebo řešíte závěsy, sedačku, koberec, nábytek, bezva, máte tím pádem větší výběr blízký vašemu stylu. A pokud ne, nezapomeňte, příští rok bude vše jinak. Raději se proto zastavte a najděte sami v sobě vlastní styl, na který pak budete navazovat.

 

Víte, co je v kurzu?

Každoroční nové kolekce látek navazuji na předem určené barvy a trendy v interiérech. Letos je takovou nosnou barvou marsala a dále tyrkysová, zelenkavá, modrá a odstíny světlých neutrálních. Částečně v detailech pak zemitá oranžová, jasně fuchsiová, pískově žlutá. Pokud jde o vzory, tak jsou v kurzu nejrůznější botanické a grafické vzory, v různé formě zpracování od perfektního detailního po batikovaný, ošoupaný, recyklovaný. Pokud si nevyberete nebo chcete jistotu a pak již nemuset nic řešit, volte jednobarevné nebo strukturované látky. Z neutrálních vzorů jsou nadčasové například pruhy. Fungují stovky let, ať již na zámku nebo na chatě.

 

Návrat k tradičnímu

Přiznávám se, že raději sleduji firmy s jasně daným rukopisem návrháře. V současnosti v zahraničí vznikají i firmy nové, s mladými návrháři a novým úhlem pohledu. Tento zajímavý segment vývoje textilního průmyslu, který se vrací po mnoha desítkách let zpět, zajistí, že nebudeme v celé Evropě mít všichni stejné puntíky z jedné továrny, přestože by to bylo nejlevnější a nejefektivnější.

Kolébkou industriální textilní výroby je Anglie, kde se výroba postupně začala v 18. století mechanizovat a kde postupně vznikaly z malých rodinných tkalcoven velké továrny. Odsud se tento trend šířil do Západní Evropy, Severní Ameriky, Asie. To s sebou přineslo výhody a nevýhody. Teprve posledních pár let, díky digitálním tiskovým technologiím, je opět možné dát textiliím punc originality, vsadit na autorské pojetí, a oživit tak interiéry nebo šatník. V Západní Evropě a USA je trend vědět vše o původu a autorství, a to ve všech směrech života – bydlení, jídle, v rodinných penzionech. Nadále je trendy neplýtvat a recyklovat, kombinovat staré s novým, přírodní materiály, obecně také „letí“ velký návrat k přírodě a hledání inspirace právě v ní. Hlavní je však návrat sám k sobě.

 

Diktují vám trendy?

Při zařizování přemýšlejte o celém svém prostoru stejně, jako přemýšlíte o tom, co jíte, nebo kam jedete na dovolenou. Doma člověk tráví velkou část života, tak pokud chce, aby mu tam bylo dobře, je potřeba se k tomu sám aktivně postavit a nenechat si trendy něco nadiktovat. Takže, pokud máte okno, i přestože vás látky vůbec nezajímají, zjistěte možnosti a hlavně mějte jasno, čeho chcete docílit. Zatemnit, odblokovat přímé slunce, zajistit soukromí z ulice, přinést do pokoje více barev nebo naopak. Zbytek je pak hračka. Zda látka nebo žaluzie? Obojí má svoje pro a proti. Bohužel objektivní informace se občas špatně hledají i předávají. Někdo se ráno chce vzbudit v pokoji se žaluziemi a někdo zas s látkami a otevřeným oknem. Podívejte se také na to, jaké doma máte zařízení (židle, sedačku, světlo, látky, psací stůl) a třeba si přečtěte, odkud to vše pochází a kdo tomu dával svoji energii. Možná vám bude doma v takové společnosti i lépe. Tyto kousky se posléze stěhují a dědí, místo neosobního dočasného nábytku, který pak plní popelnice a skládky.

Hana Kroa

 

Hana Kroa, návrhářka

Trendy sleduji nepřetržitě již mnoho let, a proto je možná vidím z jiného úhlu, v souvislostech a návaznosti na celý život. Vždy mě potěší nové kolekce, které prezentují nové možnosti a dotahování zajímavých detailů. Na trhu je mnoho firem, které nejenže nabízejí nádherné látky, ale některé i spolupracují přímo s vývojem a investuji do technologií a zajímavých návrhářských projektů. Pokud vás trendy jako takové vlastně nezajímají, v pořádku,ale tohle celé dohromady mimo jiné souvisí i s tím, že již nebydlíme v jeskyni. Zároveň se vše posunuje dopředu tak děsivou rychlosti, a stejně jako v jiných oborech, se i v navrhování látek a nových materiálů nesmírně prohloubilo a rozvětvilo až na úroveň nepolapitelného chaosu. Proto se ani nedivím, že poslední, co v tom všem chaosu chce někdo soudný slyšet, jsou trendy v látkách. Ale můžete se jimi třeba inspirovat a hledat sami v sobě, co se vám líbí. Důležité je, aby se vám krásně bydlelo.

Foto: Alhambra, Clarke &Clarke, Jim Thompson

 

 

 

 



Diskuze

Články

 

Bydlení s kuchyní od IKEA

Jak pomocí kuchyně zvětšit počet místností?

 

Jednoduchost v kontrastech

Nádherný skandinávský interiér

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)