Styl & interier
přihlásit| registrace |
Autor: S&I  
Na seznam kategorie

Radíme, jak uspořádat obývák

Jak se bydlí v industriálu
Designér radí
Radíme, jak uspořádat obývák
Přidat do stylu

Radíme, jak uspořádat obývací pokoj

Přečtěte si základní pravidla, které vám pomohou vytvořit útulný, přirozený a funkční obývací pokoj bez toho, aniž byste pořizovali spousty doplňků. Nadmíra interiérových doplňků vede k chaosu, a proto vám radíme, abyste při jejich výběru postupovali střízlivě.

Jedním z nejdůležitějších pravidel při rozmístění nábytku v obývacím pokoji je uvědomit si, jaký tvar má místnost, kde jsou umístěny dveře a kde okna. Podle toho se pak rozhodnete, kde vytvoříte "srdce" interiéru - to znamená místo, které jednoznačně upoutá pozornost každého příchozícho.

1. Centrální rozmístění nábytku

Nikdy neuděláte chybu, když "srdce" místnosti umístíte na střed místnosti. To znamená, že veškerrý nábytek je rozmístěn vždy okolo pomysleného průsečíku, který protíná horizontální a vertikální osa.

Vertikální osa v tomto případě protíná centrální světlo, okno a prochází středem konferenčního stolku. Horizontální osa rozděluje místnost na horní a spodní polovinu a ukazuje, jak vysoko máte zavěsit obrazy, poličky a televizi, abyste správně vyvážili levou i pravou stranu.

Často se stává, že místnost opticky přepadává - to znamená, že je na jedné straně zatížena dekoracemi více než na druhé.

2. Pravidlo páru

Toto jednoduché pravidlo vám umožní vyvážit interiér a vnést do něj řád. Na našem obrázku jsou to dva velké botanické obrazy okolo okna, ale použít můžete i velké nástěnné lampy, svícny, komody nebo květiny.

Pokud chcete mít interiér obývacího pokoje rozmanitější, nemusíte vybírat indentické párové doplňky např. dvě identická zrcadla, stejné lampy atd. - pár nejsou dvojčata. Pokud zachováte stejný základní rámec - v našem případě velikost a barva rámů, můžete si vybrat obrazy i se zcela odlišnou tématikou.

3. Pravidlo osvětlení

Pro vytvoření funkčního osvětlení a příjemné atmosféry je důležité, aby byl obývací pokoj vybaven základním centrálním osvětlením, přídavným osvětlením a náladovým osvětlením. Přídavná a náladová osvětlení jsou vždy rozmístěna protilehle, ideálně v každém rohu místnosti.

Náladové osvětlení tvoří skupina svícnů a lucerna.

4. Pravidlo oblých tvarů

Pamatujte, že kulaté, zaoblené tvary působí vždy útulněji než ostré hrany. Pocitově si lépe pohovíte na křesle a gauči s oblými područkami.

Oblé tvary nesmí chybět v interiérech zařízených ve venkovském, antik nebo vintage stylu. Nejedná se pouze o tvar pohovek a křesel, ale myslete také na konferenční stolky a drobné dekorace.

5. Pravidlo spojování tvarů

Propojování různých tvarů zařizovacích předmětů a vytváření kompozic není pro leckoho snadný oříšek. Pokud si v této fázi zařizování interiéru nejste jistí, pak se řiďte jednoduchým pravidlem: kulaté ke kulatému, hranaté k hranatému.

Foto by: Skonahem

 

Kam dál?

Jednoduchá pravidla country stylu

Několik rad pro dekorování v retro stylu

Základní pravidla pro luxusní styl



Diskuze

Články

 

Moderní bydlení ve třech patrech

Třípatrový loft v modením stylu

 

Moderní skandinávské bydlení

Podívejte se s námi, jak se povedl černobílý interiér ve skandinávském stylu

Kopírování a publikování obsahu je možné pouze s uvedením autora každého konkrétního díla a s uvedením odkazu na www.stylainterier.cz
(Some rights reserved. Copyright of photos belong to each photographer/author mentioned.)